Anketa

Koji Menadžment Sistem želite da nadogradite na postojeći ISO 9001 ?

ISO 14001 - 12.5%
OHSAS 18001 - 0%
HACCP - 50%
ISO 14001 + OHSAS 18001 - 0%
ISO 14001 + HACCP - 0%
ISO 20000 - 12.5%
ISO 22301 - 0%
ISO 27001 - 12.5%
ISO 20000 + ISO 22301 + ISO 27001 - 12.5%
ISO 50001 - 0%
ISO 27001 + ISO 50001 - 0%

Total votes: 8
The voting for this poll has ended on: 31 Okt 2014 - 00:00

Prijavite se za primanje novosti

ITIL

ITIL je akronim od Information Technology Infrastructure Library te predstavlja najpoznatiji framework za upravljanje nad IT servisima. Prednost ITIL-a u odnosu na druge standarde je taj da ne zahtjeva implementaciju svih faza i procesa već dozvoljava i djelomičnu implementaciju kroz realizaciju samo nekoliko osnovnih faza ili procesa. ITIL je danas osnovica ITSM-a i kao takav predstavlja najčešće korišten framework za realizaciju IT servisa kroz implementaciju samo odabranih faza ili procesa koji čine ove faze. Postoji velika povezanost ITIL-a sa ISO/IEC 20000 standardom i okosnica implementacije ovoga standarda leži u realizaciji najboljih preporuka ITIL preporuka.

Implementacija ITIL-a se može dogoditi u bilo kojem poslovnom okruženju. Neki od najčešće implementiranih procesa kroz realizaciju ITIL-a su:
•    Upravljanje financijama
•    Upravljanje poslovnim vezama i relacijama
•    Upravljanje nivoom servisa
•    Upravljanje kapacitetom
•    Upravljanje informacionom sigurnosti
•    Upravljanje dobavljačima
•    Upravljanje konfiguracijom servisa
•    Upravljanje znanjem
•    Upravljanje incidentima
•    Upravljanje zahtjevima za servis
•    Upravljanje problemima.  

Proces uvođenja i implementacije ITIL-a se može podijeliti u dva koraka:
1.    Implementacija ITIL frameworka – Ovaj korak rade naši certificirani ITIL stručnjaci iz ATIA Consulting kompanije. Naš zadatak jeste provjeriti trenutno stanje kada su u pitanju Vaši poslovni procesi te na osnovu toga predložiti uvođenje novih poslovnih procesa po pravilima ITIL-a. Naredni korak jeste izrada odgovorajuće dokumentacije za koju su zaduženi naši stručnjaci. Nakon toga radi se na direktnom uvođenju novih procedura koje podrazumjevaju uređenje poslovnih procesa unutar kompanije. Potom se radi razgovor sa menadžmentom kompanije i zaposlenicima te se pripremaju zaposlenici za dolazak strane certifikacijske kuće.
2.    Certifikacija i uvođenje ITIL frameworka – Ovaj korak radi naša partnerska kompanija koja je zapravo certifikacijsko tijelo. Oni provjeravaju poslovne procese koje smo mi implementirali i razgovaraju sa zaposlenicima kompanije i menadžmentom sukladno preporukama koje smo im mi dali. Mi Vam garantujemo da ovo neće biti težak korak i naša dosadašnja iskustva pokazuju da je u 100% slučajeva certifikacijska kuća izdala certifikat nakon implementacije koju smo mi uradili. Mi smo odgovorni za rad sa certifikacijskom kompanijom tako da Vi za njihov rad i organizaciju ne trebate brinuti.
Mi Vam obećavamo da ćemo u najkraćem vremenskom periodu uraditi implementaciju ITIL-a po svim zadovoljavajućim normama. Garantujemo Vam da će nakon implementacije certifikacijska kompanija izdati Vam odgovarajući certifikat kojim se potvrđuje implementacija ITIL-a.  

U cijenu implementacije koju Vam mi ponudimo ulazi i certifikacija. Kada je u pitanju iznos same cijene, to isključivo zavisi od veličine Vaše kompanije i trenutnog rasporeda poslovnih procesa. Kontaktirajte nas na naš e-mail ili telefon ili pošaljite upit, mi ćemo Vam u roku od 48h dati prijedlog naše cijene. Garantujemo Vam da nećete pogriješiti ukoliko izaberete nas za partnera prilikom uvođenja ovoga vrlo važnog frameworka. Mi Vam također možemo garantovati na osnovu svojih prethodnih iskustava da ćete povećati stepen realizacije Vaših poslovnih procesa ukoliko se odlučite za implementaciju ITIL-a.


itl
ITIL Framework